Елена Йончева: Пакетът от законопроекти, свързани с миграцията, ще бъде от полза на държавите на първа линия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Готова е новата европейска регулация за мигрантите. Тези законопроекти помагат на държавите, които са на външната граница на ЕС, включително България. Досега Дъблинският регламент удряше най-вече по тези държави, по България, това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" евродепутатът Елена Йончева.

Не може държава, която е външна граница на Европейския съюз да носи цялата отговорност, да носи цялата вина за това как се справя или не се справя с мигрантския натиск. Дъблин не беше справедлив спрямо България, подчерта Йончева.

"Досега се смяташе като че ли, че миграцията е някаква буря, която ще ни отмине и всяка държава трябва да се справя сама. Това беше и интересът на държавите, които се намират навътре в ЕС, защото оставяха всичко на нас - държавите на първа линия. Войните обаче продължават, има дестабилизация в Близкия Изток, така че нелегалната бежанска вълна няма да ни отмине", допълни тя.

Обясни, че пактът предвижда проверките на тези, които влизат нелегално в държавите, включително на първа линия, да бъдат изключително прецизни. Заподозрените, че са част от престъпна група, от терористична организация ще бъдат връщани по много бърза процедура.

"Ще има и специален скрийнинг, чрез който да се знае кой влиза в Европейския съюз. Ще има тристранни споразумения за връщане на всички тези нелегални мигранти, които са в рисковата група за европейската сигурност към трети държави. Ще има начин, по който се определя как миграните, които действително бягат от война, ще бъдат разпределяни навътре в ЕС, така че да не остават на държавите, които са на първа линия, т.е. да не са в тежест, включително и на България, която няма капацитета да приеме много мигранти."  

Елена Йончева посочи, че 30 000 души ще бъдат разселени, като това не касае период на кризи. При кризисна ситуация ще важат нови правила.

"Ако в Европейския съюз има наплив, България има ангажимент да приеме 0,9% от общото число нелегални мигранти, които са влезли в ЕС. Но, ако в България има натиск, и това е най-важното - от нас ще вземат мигранти. Така че този пакет от законопроекти, свързани с миграция, ще бъде от полза на държавите на първа линия", категорична е тя.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад