Емил Радев: ЕК е запозната с проекта за нова конституция и България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Ние успяхме да прехвърлим политическите битки от България в политическите семейства в Европейския парламент. Видяхме критики от ляво, видяхме и една много обективна оценка от зам.-председателя на комисията, която явно заяви, че България е изпълнила критериите по механизма", каза пред БНТ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Очаква се ЕК да излезе с официално становище за прекратяването му.

Той отбеляза, че е станало ясно, че ЕК е запозната с проекта за нова конституция и, за да изпълни страната ни оставащите препоръки, са нужи наистина и конституционни промени. "Трябва да търсим консунсус, за да могат тези препоръки най-после да бъдат въведени в българското законодателство", каза Радев.

"България, в лицето на българските институции, ясано е заявила, че е приела да изпълни тези препоръки. В проекта за конституция има норми, които повишават отчетността на главния прокурор." Евродепутатът обясни, че ще има задължение два пъти в годината да бъде представян отчет пред Народното събрание и инцидентно, когато има повод, Народното събрание ще може да го вика, за да представи дадени становища по теми от голям обществен интерес.