Таня Михайлова: Заявленията за електронно обучение вече могат да се подават

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Малко преди началото на новата учебна година родители и учители все още се ориентират в необичайната ситуация. С промени в закона беше регламентирано обучението в електронна среда в пандемията. "От една страна по принцип се дава възможност за обучение в електронна среда в случаи на дни, които са обявени по обективни причини за неучебни. Също така се дава възможност за ученици до 30 дни по здравословни причини да се включат в такова обучение", каза в студиото на "Денят започва" зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Заради пандемията вече се дава такава възможност и за повече от 30 дни за учениците да се включат в такова обучение. Има няколко условия за това. На първо място трябва да има здравословна причина - за детето и за семейството, в което живее. Дава се възможност и за други ученици, които имат своите притеснения да бъдат в класната стая. Тук вече има разрешителен режим, който ще минава и пред Регионалното управление на образованието. В условията на пандемия възрастова граница не е поставена.

Все още законът не е влязъл в сила. Все пак заявления могат да се подават още днес. На този етап то е в свободна форма. При такова намерение и уведомяване на директора на учениците няма да се пишат отсъствия.

Вижте целия разговор във видеото!