Протести и власт. Коментар на политолозите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Продължавата антиправителствените протести. Вчера имаше голям протест, който продължи през целия ден. Исканията остават същите - оставки на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Изследване на "Тренд" през септември не отчита сериозна динамика в електоралните нагласи сред гласуващите сравнено с проучването през август. Подкрепата за протестите също стои непроменена (62% ги подкрепят, а 30% не ги подкрепят), както и скептицизмът, че те ще доведат до оставка – 42% смятат, че протестите няма да доведат до оставка на правителството, а една трета смятат, че ще доведат. Изследването регистрира практически паритет между ГЕРБ (23,8%) и БСП (23,4%) и лек ръст на "Има такъв народ" (15,9%). ДПС (10,4%) и "Демократична България" (9,9%) остават на сходни нива.

Доц. Татяна Буруджиева смята за много важно как гледаме и четем данните. Според нея имаме "едно врящо гърне" като обществено мнение, имаме много силни емоции и в този смисъл декларативния вот, както и скриването на вота може да се подозира. По нейно мнение част от периферията на ГЕРБ не декларира, че ще гласува за тях, защото в момента не е престижно да покажат това свое пристатие и не са достатъчно активно привлечени. Буруджиева смята, че декларираната подкрепа за БСП е твърде високо в момента.

"Рухна един мит и виждаме много ярко парадокса между едно застинало време - 64 дни протест и никаква реакция на властта, и едни динамични полтически процеси и електорални нагласи", каза проф. Анна Кръстева. Според нея митът, че ГЕРБ няма алтернатива е рухнал. Изследването на "Тренд" тя определи като ярка диагноза на това, че избирателите търсят алтернативи. Няма ярък лидер, а се засилват алтернативни проекти.

Вижте целия разговор във видеото!