Филип Гунев: Рискът за нашите граници е свързан с разширяване на конфликта между Израел и "Хамас"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Рисковете за нашите граници от засилени мигрантски потоци в момента не са по-големи от тези преди 3-4 години, когато имахме хиляди от "пътуващи бойци" - терористи на ИДИЛ, които минаваха през нашите граници. Беше ежедневие на службите и МВР да залавят и регистрират такива бойци. Това каза в студиото на "Денят започва" Филип Гунев - бивш заместник-министър на вътрешните работи, в коментара си за охраната на нашите граници и рисковете от засилени мигрантски потоци заради конфликта в Близкия изток между Израел и "Хамас".

"В момента ситуацията и рисковете са по-различни. Първо, "Хамас" не е международна терористична организация, а е местна организация, която много държави не е считат за терористична, а за освободителна, въпреки че използва терористични методи. Тя няма международно присъствие, няма международни терористични актове. Рисковете по-скоро са свързани с разширяването на конфликта и евентуалното въвличане на други терористични организации, които искат да отмъстят за по-радикални действия, които Израел би предприел", обясни той.

Гунев припомни, че през 2014 година Израел отново беше провокиран с терористични атака да влезе в Газа.

"Тогава пак имаше над 2 000 жертви, повечето от тях граждани. Тогава видяхме няколко терористични атентата или опити за такива в Европа от радикализирани ислямисти. Това за мен е големият риск днес и той тепърва предстои да се развие, защото реакцията на Израел тепърва предстои да навлезе в истинската си фаза евентуално с една офанзива. Исторически се вижда, че съотношението на жертвите обикновено е 1 към 10 - ако имаме 100 убити израелци, Израел навлиза и обикновено са убити 1 000 палестинци. Т.е. при една офанзива ние можем да очакваме още хиляди жертви и това най-вероятно ще доведе до някаква радикализация", отбеляза той.

Какво още каза Филип Гунев вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад