Как се гарантира сигурността на децата при бомбена заплаха в училище

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отново в седмицата преди важни за страната избори ставаме свидетели на бомбени заплахи в различни училища.

"Няма как да бъда доволен от действащия протокол. И не само аз, масово директорите не одобряваме този протокол, защото той безспорно работи, но за наша сметка. Не одобряваме протокола, защото се налага ние като директори да поемаме първоначалната отговорност да извършваме огледи, при които училищните екипи търсят съмнителни предмети. Не смятам, че имаме експертизата да търси тези съмнителни предмети, още повече че раниците на учениците се считат за съмнителни предмети", коментира в студиото на "Денят започва" директорът в 107 ОУ "Хан Крум"Данко Калапиш - софийски председател на Съюза на ръководителите в народната просвета.

Той подчерта, че за учителите раниците не са съмнителни обекта, а са част от интериора на училищните сгради и са задължителен атрибут.

"Само органите на властта и полицията са специализирани да търсят такива устройства", допълни училищният директор.

"Аспектът на киберсигурност го има в този казус, въпросът е до каква степен и как може да се квалифицира. Има логични решения за минимализиране на тези заплахи - тук говорим за професионални служебни пощи, за обучение на IT персонала и учителите. Дали са по-незащитени? Да, наши изследвания показват, че държавни и общински структури, както и училища имат по-ниски нива на мрежова сигурност", каза Светлин Илиев – председател на Асоциация по киберсигурност в България.

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад