Зам.-министър Мариета Георгиева: Дуалното обучение със сигурност работи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всички институции реагираха бързо и адекватно на бомбените заплахи в училищата, нямаше прекъсване на учебния процес заяви в студиото на "Денят започва" заместник-министърът на образованието Мариета Георгиева.

"Още през март, когато имаше подобен момент, има разработена от междуведомствена работна група процедура, която определя поведението и действието в случай на заплаха от взривни устройства в сгради с обществено предназначение, в които има струпване на много хора. Сега имахме доста адекватно и бързо действие на всички институции в изпълнение на разписаните стъпки. По тази причина нямаме прекъсване на учебния процес", обясни тя и допълни, че в няколко училища, по преценка на ръководството, децата бяха пуснати през последния учебен час.

Заместник-министър Георгиева на образованието коментира и темата за дуалното обучение, което вече осем години успешно се развива в българските професионални училища. Учениците от 11. и 12. клас едновременно учат и работят в различни фирми. От 2020 година пък започна изпълнението на проект "Подкрепа за дуалната система на обучение" за изпълнение на дуалната форма на обучение по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". 

"Дуалното обучение със сигурност работи. Доказателство за това е много бързият ръст на неговото разрастване", заяви тя и припомни: "То стартира през 2015 година по българо-швейцарската програма - така известния проект "Домино 1", който се оказа много успешен старт. След това бяха направени редица нормативни промени, които дават възможност в България дуалното обучение да бъде добре организирано и да получи своята българска реализация в условията на нашето училищно образование."

Какво още каза заместник-министърът на образованието Мариета Георгиева вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад