Франс

Новини, гости, репортажи, селфита, лайкове...Какъв е сцeнарият на медийната слава...

Държава: Франция, Германия, Италия, Белгия
Година: 123
Времетраене: 2021 минути
Франс
За продукцията

Трагикомедия

Режисьор Брюно Дюмон
В ролите: Леа Сейду, Бенжамен Биоле, Бланш Гарден и др.

ФАБУЛА


Прочута телевизионна журналистка, водеща на рейтингово предаване и репортерка на "световни новини", преживява инцидент и става новина за другите...

СЮЖЕТ


Франс де Мьор е "набираща популярност" журналистка - амбицирана, егоцентрична и завладяна от машината за още слава.


Политическите й пристрастия са негласни, но тя е телевизионна водеща и задава неудобните въпроси на високо ниво към гостите в предаването "Поглед към света". Престрелките в кадър са просто театър за рейтинг. Когато камерата изключи, всички се прегръщат и раздават селфита и автографи.

Шоуто в студиото е приключило, Франс е медийно лице с множество социални последователи - всеки ден се движи напред и нагоре.

До "звездата" е постоянният мониторинг на дясната й ръка - асистентката Лу е нейна първа подкрепа и воайорка, която едновременно я лансира, спасява и се забавлява, докато Франс пада...

Началото е с Пресконференция за журналисти на президента Макрон в Елисейския дворец.


Продължението е с екскурзии до горещи точки в света като военен кореспондент в... друг театър.

С каска и екипировка Франс де Мьор се подвизава в Северна Африка, ескортирана от Френската армия, която се бори с "Ислямска държава" в един или друг "свещен" град, откъдето се излъчват репортажи как "Франция прави най-доброто в бившите колонии".

В личния си живот Франс е омъжена за отегчения писател Фредерик, имат син, живеят в добре декориран апартамент на кралския "Плас де Вож" в Париж. Изкуството присъства по стените, дори и да не го ценят, защото богатите хора го купуват...


В този славен живот настъпва криза. Франс случайно блъска на улицата мотоциклетист, разнасящ доставки, и понеже наоколо всички имат телефони, инцидентът бързо "набира популярност". Така водещата на новини също се превръща в новина, за която други (като нея) пишат и говорят. Жертвата Батист е от мигрантско семейство в покрайнините на Париж и може би произлиза от същите тези "свещени" градове, откъдето се снимат "горещите репортажи". Прочутата журналистка е разстроена, посещава ранения младеж в болницата, поема отговорност за случилото се, предлага помощ и подаръци - купува нов мотоциклет на Батист и пише чекове на семейството му. Но това не я утешава и тя обвява, че се оттегля от екрана, за да започне "нов живот".

"Новият живот" на Франс я хвърля в благотворителност, която не помага на никого. Междувременно преживява и извънбрачна екзотична афера. Съпругът й Фредерик я изпраща на лечение в Алпите - на курорт, населяван от филмови звезди и световни лидери. Гледката към снежните планини е като от последно поколение екран на Imax.


След слава, криза, скандал и нов подем Франс де Мьор се връща на работа и се опитва да продължи както преди, без да забелязва ситуацията на улицата...

(...)

"Пиявици! Ти ще израснеш отново като героиня от калта, защото иконите се създават от това". Лу

ФИЛМЪТ

Какво може да се получи от гротескните усилия на "Бриджит Джоунс" (2001) и кухнята в "Телевизионна мрежа" (1975) на Сидни Лъмет.
Може би нещо като "Франс", озаглавен още "Суперзвезда".

Филмът "Франс" се движи от комедия към драма в сатира на лицемерието в политиката, медиите и обществото.
Главната телевизионна героиня носи името Франс, т. е Франция, с фамилия Мьор (от руините). В ролята е "набиращата популярност" с прелъстителни интелектуални роли Леа Сейду ("Измяна", "Историята на жена ми"). Режисьор е провокативният Брюно Дюмон. Зад гърба им последните "ярки изяви" са "момичето на Бонд" за Сейду и "Жана Д'Арк" за Дюмон.

В подържащата семeйна роля е Бенжамен Биоле, познат като неверния музикален съпруг от "Привидности" и верния любовен сътрудник в "Спомен за болката" (с Леа Сейду).


Екипът снима и в Елисейския дворец, но Пресконференцията с Еманюел Макрон е архивна и монтирана.

Сюжетът на "Франс" се явява едновременно критика и реклама на онова, което трябва да иронизира.
Формулата, че "Понякога антирекламата е най-добрата реклама" се ражда от случайността, после се ползва от всички манипулативно и не работи не само за Франция.

Златна Романова

НОМИНАЦИИ
Номинации за "Златна палма" , за "Сезар" и от Фестивали в Гижон и Палик за най-добър филм на Брюно Дюмон и за най-добра актриса на Леа Сейду (2021-22)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад