Георги Ангелов: Трябва да се върви към по-голямо вдигане на заплатите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Данните за месец юли показват, че инфлацията идва от вдигането на цената на парното заради природния газ. Това беше очаквано и затова още преди месец призовах да се намерят буфери и резерви, за да не се вдига парното. България произвежда евтин ток, но го продава скъпо и получава големи печалби. Част от тези средства отиват за компенсации на бизнеса, според мен би било нормално част от тези средства да отидат за компенсации на домакинствата, за да не усещат проблемите с геополитическите цени на газа, това каза в "Денят започва" старши икономистът на институт "Отворено общество" Георги Ангелов

Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова посочи, че на заседанието на Кризисния щаб в понеделник отново бе повдигнат въпросът за компенсация на цената на газа основно за бизнеса, но говорихме и за домакинствата. "Отговорът беше - няма пари. Освен това не е възможно, защото няма народно събрание да се определи нова помощ, която да се изплаща." Обяснено е било, че държавните енергийни дружества се източват максимално, за да се покрият компенсациите за бизнеса към момента. От частните енергийни дружества, които реализират големи печалби, не се удържат никакви средства. Обявено е, че допълнителни средства няма.

Георги Ангелов поясни, че има компании, които печелят от инфлацията и дори я създават. Даде пример с "Нефтохим", който създава голяма част от инфлацията с цените на горивата. Има огромни печалби и въпреки това ние му плащаме компенсации за ток. "Ние компенсираме с инфлацията този, който създава инфлацията. При този евтин петрол, който България получи изключение и може да внася, би трябвало цената на бензина да е около 2 лева, но тя всъщност е над 3 лева, въпреки компенсацията, която плаща държавата. Отново имаме една свръхпечалба в компанията не заради пазарни фактори, а заради това, че България е осигурила изключение от ембаргото за руски петрол", каза още той и допълни, че ако тези пари бъдат върнати към потребителите, инфлацията ще спадне. Компании, които печелят от инфлацията, не трябва да получават компенсации, подчерта той. Освен това трябва да се върви към по-голямо вдигане на заплатите.

Ваня Григорова е категорична, че трябва да се наложат регулации на пазара на петрола и горивата. По отношение на доходите тя също изрази мнение, че трябва да се увеличават. Припомни, че въпреки настояванията на синдикатите, минималната работна заплата не беше увеличена. Обясни, че служебното правителство не може да вдигне минималната работна заплата, ако няма средства в бюджета, с които да я изплаща.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад