Тома Биков: Трябва да се разговаря с "Газпром", но да се видят и условията им

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кирил Петков не е договорил нищо - ако беше договорил, бъдете убедени, че щеше да го подпише, и ако газът беше наистина по-евтин, щеше да ходи навсякъде и да се хвали как е подписал договор за седем танкера и как е осигурил зимата, това каза в "Денят започва" Тома Биков от ПП ГЕРБ.

От ГЕРБ имаме готов план, който предвижда, че още отсега трябва да се подготвят дългосрочни договори, които да влязат в сила през 2023 г. не с "Газпром". "Има 500 млн. резервиран капацитет в Александруполис още през 2018 г. от нашето правителство. Имаме възможност да получим милиард и половина на входа на "Балкански поток" като организираме търг. Но това са дългосрочни договори. Танкер по танкер е най-скъпото нещо, което можем да правим, и най-несигурното", посочи Биков.

Коментира ситуацията, в която сме изправени преди началото на зимата. Втечненият газ от единствения танкер, който очакваме, ще стигне до октомври. Зимата ще бъдем в една много несигурна ситуация.

"Според мен нов дългосрочен договор с "Газпром" в този момент е невъзможен, но договорът, който имаме, ако бъде изпълнен, ще осигурим имата", заяви Биков и допълни, че трябва да се разговаря с "Газпром", но да се видят и условията им.

Прогнозира, че ако политическата криза у нас не бъде решена, нито един друг проблем няма да бъде решен. Заяви, че тази политическа криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ.

По телефона в разговора се включи Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната", който възрази на казаното от Тома Биков. Поясни, че "Кирил Петков и правителството успяха да осигурят 7 танкера с втечнен газ в момент, в който в целия свят има огромно търсене на такива танкери. Гръцкият премиер пое ангажимент, че България ще бъде с приоритет за доставките на газа. Дали служебното правителство е направило достатъчно усилия? Вижда се, че един танкер им е достатъчен." Обясни, че за да се подпише договор, трябва всички параметри на този договор да са уточнени. "Нямахме време за това. А в момента има други интереси", каза още той.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад