Инж. Иван Иванов: Има възможности за инвестиции във водоснабдяването, но те не се използват

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Една от основните причини за проблемите с водите у нас е липсата на координация между институциите, които отговарят за водния сектор като цяло и конкретно за отрасловото водоснабдяване и канализация. Това каза в “Денят започва” инж. Иван Иванов - председател на Българската асоциация по водите.

Според него не обръщаме внимание на темата за водите - “чакаме да се появи проблем, за да го решаваме, а някои и не ги решава 30 години като в Омуртаг”.

“Една от ролите на ВИК холдинга беше да създава възможност да се централизират някои от решенията, да се привлекат повече експертни мнения, да се търсят дългосрочни решения. До момента холдингът не се е доказал в тази насока”, подчерта той.

Инж. Иванов припомни, че холдингът е създаден през месец май 2020 година и е похарчена малка част от неговия капитал - 1 млрд. лева.

“Това е така, защото има процедури, които трябва да бъдат спазвани, и те донякъде затруднява използването на тези ресурси. Аз не мога да обвинявам хората в холдинга, че не раздават парите безпринципно, но трябва да се види дали това е правилния подход, за да се снабди отрасъла с необходимите средства”, допълни.

По думите му средства има има и по други програми и фондове.

“Има възможности за инвестиции, но очевидно те не се използват достатъчно”, заключи инж. Иванов.

 

Какво още каза той вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад