Георги Свиленски, БСП: Борисов призна, че управлява през служебния кабинет на Радев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва с Георги Любенов" Георги Свиленски от БСП разкритикува президента Румен Радев. Според него той е избран с гласовете на българските социалисти, но се е отрекъл от левите политики.

"Когато неговият служебен кабинет замрази минималната работна заплата, не внесе бюджет, не подкрепи бизнеса, който трябва да изработи парите за социалната политика. На всичко това трябва да отговори Радев. В същото време, това служебно правителство бе залято от сигнали за корупция за продажба на недвижими имоти", подчерта той.

По неговите думи ръководството на БСП през годините не си е позволявало критики срещу президентската институция, но от Президентството още от третия ден са разкритикували правителството, в което участваше БСП.

"Ние не се караме нито с Радев, нито с Йотова, но няма как да допуснем моделът "ГЕРБ", срещу който се борим 7 години, да бъде отново вкаран във властта. Това беше признато и от Борисов, който каза: "Моите хора от вторите етажи на властта днес управляват България през служебния кабинет." Така, че това, което говорим от две години, Борисов си го призна, а хората могат да го видят в цялата държавна администрация", коментира той.

Свиленски отново повтори тезата на БСП, че кабинетът "Петков" не е изнасял оръжие за Украйна.

"Ако написаното в "Ди Велт" е истина, Кирил Петков досега трябваше да бъде арестуван от българските служби. Затова ние твърдим, че това не е вярно, а е предизборен ход на партията да се покажат пред своите партньори, че са напарвили нещо добро. А това не е добро", каза той.

Свиленски подчерта, че лидерският въпрос не е на дневен ред в БСП и предстоящият Конгрес ще бъде рутинен.

"Сергей Станишев не само, че няма, а може би не трябва да се кандидатира за лидер на БСП. Той е нанесъл доста щети на партията и е по-добре да си остане редови член. А и трябва да отговори за най-големия корупционен скандал в ПЕС, докато беше председател. Проблемът с лидерството на Корнелия Нинова е, че не допуска от 7 години вътрешни и външни сили да съберат БСП и ГЕРБ в управлението. Това няма да ѝ го простят никога", коментира Свиленски.

Той призова служебният кабинет да не обсъждат партии и политици, а да организират честни и прозрачни избори.

"На Пеканов нали президентът и министър-председателят му казаха да не се бърка в предизборната кампания, защо дава оценки на БСП? Хубавото на това е, че стана ясно, че служебният кабинет - и първият на Донев, и сегашният - се намесват в предизборната кампания. Това беше казано и в доклада на ОССЕ", посочи той.

Тази сутрин Националният съвет на БСП се събра на заседание, на което се очаква да одобри коалиционната формула за участие в предстоящите парламентарните избори.

1 януари 2024 не е моментът за приемане не еврото в България, заяви Георги Свиленски от БСП.

"Да, България е член на ЕС. Да, България трябва да въведе еврото, но когато му дойде времето. Защото 1 януари 2024 не е моментът - нито икономическите ни показатели отговарят, нито икономиката е готова, нито българските граждани са готови", каза той.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад