Хематологът д-р Чавдар Ботев: Възможно е през есента вече да контролираме вируса в Европа и САЩ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ваксините работят, но трябва винаги да имаме предвид, че направените за една година ваксини не са като тези, направени за десет, но епидемиологичната обстатовка го налага. Въпреки това, благодарение на тях, се очертава възможността около месец септември тази година да контролираме заболяването в Европа и САЩ. Това съобщи в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” хематологът д-р Чавдар Ботев - консултат на Националната пациетска организация.

По думите му тогава ще се постигне групов имунен отговор, състоящ се от няколко компонента.

“Първата компонента е, че 40% не боледуват от коронавирус, което е големият резерв… Следващата стъпка са преболедувалите - това е много голямо количество хора, като включваме и тези, които са скрити и не са се обявили. Според мен бройката в България на преболедувалите реално е два пъти по-голяма… Третата голяма група са ваксинираните”, обясни хематологът.

Д-р Ботев уточни, че тези прогнози са за държавите, където имунизацията се случва с бързи темпове.

“Вероятно ще се създаде една група, в която нещата ще са по-дробе, а в другите държави ваксинацията вероятно ще приключи 2022-2023 година”, добави той.

Какво още коментира хематологът д-р Чавдар Ботев по темата какво знаем и не знаем за вируса година по-късно вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад