Математици за COVID ситуация у нас: Има потенциал за по-голям пик от този през ноември

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Измина една година след регистрирането на първия случай на COVID-19 в България. Какво показват математическите изчисления за хода на епидемията и какви са прогнозите, които могат да се направят на тази база? Това коментираха в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” математиците Петър Велков - експерт по управление на кризи, и д-р Лъчезар Томов - преподавател в Департамент “Информатика” на НБУ.

“Ако говорим за същинска вълна, това е втората такава, ако не броим 15 юни за първа. От гледна точка на сериозно надвишена смъртност и сериозен риск, това е втората вълна, която се очаква да е по-висока от предишната, защото сегашният британски вариант е много по-заразен и не са го преболедували твърде много хора”, каза д-р Лъчезар Томов.

Той добави, че за разлика от другите страни, в България имаше един остър период на разпространение на вируса - този през есента.

“Сега има потенциал за по-голям пик, защото се закъснява повече с взимането на мерки, защото вариантът е по-заразен и заради единствения остър пик, които имахме, вероятно вирусът не е преминал през толкова много хора… Освен това, вече у нас вероятно има нигерийски или занзибарски вариант, които може да атакува вече преболедували, което е запас за разпространението на заболяването. Така че сегашната ситуацията не е по-добра, по-лоша е отпреди”, прогнозира математикът.

Петър Велков напълно подкрепи изводите на д-р Томов.

“Буквално до дни ще стигнем размера на хоспитализация, който имахме при първото въвеждане на мерките във форма на локдаун през ноември. Много скоро ще минем рекордните стойности на хоспитализациите, които имахме тогава. Средната заболеваемост все още е доста по-ниска в сравнение със стойностите от ноември. Ако скоро не се вземат мерки, в следващия месец хоспитализациите ще се увеличат с близо 3 000 души, а през април смъртността вероятно ще премине 16 000, което е увеличение на смъртността с 5 000-6 000 души в рамките на следващия месец и половина”, предупреди той.

Какво още коментираха в цифри гостите в предаването вижте във видеото!

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад