Проф. Николай Овчаров: България има потенциал да развива културно-исторически туризъм

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България има потенциал успешно да развива културно-исторически туризъм. През последните 10 години се направи много в тази посока, за което способстваха нашият ентусиазъм, подкрепата на държавата и европейските проекти. Това заяви в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” археологът проф. Николай Овчаров.

“Радвам се, че в последно време говорим не само за морето и планината, а и за нашето културно наследство. Тази година имаме възможност да развием една моя стара идея относно културния туризъм - има археологически обекти, които успешно могат да представят България като една от страните с най-много паметници. До момента са финансиране шест такива обекта - три в Северна и три в Южна България”, каза той.

По думите му в археологическата карта на страна нас са регистрирани 43 000 обекта. Не всички могат да бъдат финансирани, затова се определят приоритетните в момента - Рациария до Видин, Мисионис край Търговище, Солниците в Провадия. Перперикон в Източните Родопи, Вишеград на около 5 км от Кърджали и Хераклея Синтика в Пиринска Македония, изброи археологът.

Какво каза проф. Николай Овчаров за плановете на българските учени за предстоящото археологическо лято, както и за проектите за развитие на културно-исторически туризъм у нас, вижте във видеото!

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад