Христо Иванов, ДБ: "Демократична България" ще се бори България да приеме еврото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Направиха се важни стъпки в посока на смяна на модела на управлението на държавата. Със сигурност можеше да се направи много повече, това заяви в "Денят започва" председателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По отношение на националната сигурност Иванов подчерта, че на дипломатическия фронт се случиха няколко действия, които определи като крайно недостатъчни.

"Нямаше и не бяха възприети нашите предложения за една цялостна политика по укрепване на капацитета на нашите служби да противостоят на руското влияние, да реагират на новата ситация, която се оформя и на практика означава, че ние сме прифронтова държава. За огромно съжаление тази война ще бъде дълга и както и да завърши, би било много наивно да очакваме Русия да стане една спазваща правилата спокойна и мирна страна", очерта той.

По думите му най-важното е да има превенция и хора, които могат да бъдат изкушени, да не получават място в службите по национална сигурност. Категоричен е, че това е въпрос на системна политика, а не на посочване на този и онзи и хвърляне на политически димки.

Според Христо Иванов България има пред себе си огромни възможности. Подчерта, че е време България да модернизира своята енергетика, да я освободи от руското влияние, но и от нейната технологична изостаналост.

"Ние можем много сериозно да намалим цените за енергоносители, които плащат българските предприемачи и българските домакинства, ако направим този технологичен преход едновременно с откачането си от Русия. Това може да започне да се случва в рамките на месеци, ако се приложат смели последователни политики в това отношение, а не хаос и неяснота. България трябва да прекрати своята трайна зависимост от "Газпром" и Русия, защото вече е ясно, че "Газпром" не е търговски партньор, а лявата ръка на Путин." Това обясни Христо Иванов.

Иванов е категоричен, че говореното за това, че хората няма да могат да си плащат сметките с началото на отоплителния сезон, е безотговорна игра със страховете им. При внимателна, смислена политика с ясни приоритети никой няма да стои на тъмно или студено. Не е вярно, че в бюджета няма пари за компенсации, подчерта още той.

Според него да бъдат раздавани компенсации на всеки е грешен подход. Това е търсен масов ефект с известен оглед на популизъм. Заяви, че при следващо управление компенсациите ще бъдат дадени на онези, които наистина имат нужда от тях.

"Демократична България" ще се бори България да приеме еврото, защото това ще гарантира забогатяване на страната.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад