Има ли риск за втория пенсионен стълб в условията на криза?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изчезват ли парите ни за втора пенсия? При рекордните нива на инфлация и кризите в страната, какво да очакват пенсионерите от втория пенсионен стълб? По темата разговаряхме с Николай Марев от Асоциацията на пенсионните фондове и бившия социален министър Христина Христова.

По думите на Николай Марев не може да се говори за загуби, а за преоценка на активите. Уточни, че на хората, на които предстои пенсиониране, парите им в последните 5 години трябва да бъдат управлявани по-консервативно, за да се избегне волатилността на пазарите. За това е необходима законодателна промяна.

Вторият стълб е създаден, за да компенсира проблемите в демографията на България. Предвид застаряващото население на страната, държавата трябва да дава все повече пари, защото няма кой да плаща осигурителните вноски. 8,3 млрд. от бюджета отиват за плащане на пенсии. Това означава, че държавните пенсии зависят от състоянието на икономиката на държавата. Вторият стълб зависи от това какво се случва по света през всички тези години, поясни той.

Марев подчерта, че парите на хората от втория стълб са защитени. "Ние имаме резерви за гарантиране на бруто вноските, т.е. няма да имаме нито едно осигурено лице, което да получи по-малко от това, което е внесло и това е минимумът", допълни той.

Христина Христова припомни, че тристълбовият пенсионен модел е от 2000 г. в България. Подчерта, че вторият стълб това са инвестиционни, капиталови схеми. Първият стълб представлява разходно-покривна солидарна схема. Във втория стълб всеки има лична партида и става въпрос за парите, които е спестил човекът плюс това, което е добавило пенсионно-осигурителното дружество от своята инвестиционна активност. В ситуация на инфлация не може да очакваме да нарастват доходността и активите, обясни тя и допълни, че при консервативно инвестиране се прави всичко възможно да се съхранят парите на хората.

Христова е категорична, че законодателството трябва да продължи да се усъвършенства. Младите хора трябва да имат осигурителната култура да следят какво се случва във втория стълб и да имат грижа за парите, които дават.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад