Икономисти: Ситуацията с бюджета е безпрецедентна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През последните повече от 2 години не водим никаква финансова политика, а гасим пожари. Няма капиталова програма, ако има такава, тя не се изпълнява. Не се правят разходи, точат се държавните предприятия. Това заяви Михаил Кръстев.

Няма друг вариант, освен да се прояви инициатива от Министерството на финансите, така че парламентът да успее да развърже държавните финанси за следващите няколко месеца до установяването на редовно правителство или до провеждането на нови избори, съответно излъчването на нов парламент. Но задаваме в общественото пространство една реторика за това какви апокалипсиси ще се случат след конкретна дата, те са много малко вероятни. Не че са невъзможни, но са много малко вероятни. Проблемът е, че не се решава нищо от заложеното в държавните финанси в средносрочен план. За съжаление виждаме бягство от отговорност от всички замесени.

Министерството на финансите вкара абсолютно неприемлив вариант за бюджет с много висок дефицит. Искаха да избягат от отговорност, вместо да орежат разходите, които трябва да бъдат орязани, а политическите партии са заети да оцеляват, отколкото да се погрижат за държавните финанси. Да, ще се удължи бюджетът, ще има пари за пенсии и за заплатите в държавния сектор, но това не са държавните финанси. Ако няма цялостна програма и капиталови разходи, то въобще не можем да говорим за бюджет, каза икономистът.

Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика определи ситуацията с бюджета като безпрецедентна.

"След 92-а година нямаме такъв прецедент. Може да се е бавил Законът за бюджета, но все пак е бил приеман цялостен закон, с всичките лимити на дълга", коментира Богданов.

В един момент дефицитът ще трябва да се финансира. Заем правителството не може да вземе без Народното събрание. Бюджетът е заложник на политическата криза, убеден е той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад