Министър Шишков: Проблемът при АМ “Струма” е, че проектирането на преминаването през дефилето е подмятано във времето

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Говоренето в продължение на много години назад е много повече от реално свършеното - това е големият проблем на всички магистрали. Проблемът при АМ “Струма” е, че проектирането на най-сложната част - преминаването през дефилето, буквално е била подмятана във времето, и сега това дава отражение в публичното говорене. Това каза в студиото на “Денят започва” арх. Иван Шишков - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Той беше категоричен, че пътният възел “Кресна” не предопределя трасето на “Струма”.

“Това всеки може да мине и да го види. В момента това е кръгово движение, от което една част не е изградена - поредната част от инфраструктура България, която не е изградена. Много беше важно да спасим процедурата за ОВОС, за да спечелим време и да можем каквото и да е решението от тук нататък да не загубим възможността да започнем нова процедура по ОВОС, която може да ни косва още четири години”, обясни регионалният министър и даде пример с вече приключилата процедура: “Тази процедура по ОВОС е започнала през 2014 година, одобрена е 2017, обжалвана е, влязла е в сила със съдебно решение през 2018 година. Всички отдавна искаме да има магистрала “Струма.”

По думите с това разрешение за строеж вече никакви срокове не притискат изграждането на магистралата.

“Решението за АМ “Струма” и кой вариант ще бъде строен ще бъде взето от анализа на мерките, ще бъдат одобрени от ЕК и ЕК ще е тази, която одобри нашия анализ на мерките и евентуално ще финансира магистрала “Струма”. Магистралата вече е отложена от един програмен период в друг именно заради подмятане във времето. Сега вече стана ясно, че ние не можем да подмятаме нито един инфраструктурен проект в България”, обясни арх. Шишков.

Какво още коментира служебният министър на регионалното развитие и благоустройството вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад