Икономистите: Вероятността да стигнем до предизборен бюджет е голяма

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вероятността да стигнем до предизборен бюджет е голяма, наблюдавайки поведението на партиите и шансовете да се състави редовен кабинет. Това отбеляза в студиото на “Денят започва” икономическият и финансов анализатор Михаил Кръстев.

“През последните години имахме няколко случая, в които имахме нов бюджет или актуализация, които се правят от служебен министър или правителство, което си отива. Резултатите са налице - фискалната политика изключително притеснително поема в посока на свръхдефицити, бюджетът - избрахме възможно най-лошия момент да преминем от строга фискална политика към политика на по-отпусната социална държава”, продължи той.

Според него прогнозите на Финансовото министерство за 2023 година са много притеснителни - дефицит от над 6%, от над 11 млрд. лева.

“Като трябва да припомним, че през 2023 година предстои и падеж на стар дълг в размер на над 3 млрд. лева”, допълни икономистът.

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов заяви, че офицално бюджет няма, няма и официална прогноза.

“Това, което се изкараха като числа, са базови сценарии, ако се мултиплицират разходите, които вече са приети за тази година с актуализацията през лятото”, уточни той.

По думите му през последните 7 години това, което се залага като дефицит, като разходи и приходи, не се изпълнява.

“Планираме дефицити, отчитаме излишъци или около балансираното салдо и сме една идея по-близо към една по-строга консолидация, отколкото законодателната власт в България гласува на изпълнителната всяка година. Тази година ще е същото - казва се, че дефицитът ще бъде около 6-7 млрд., но предвид че БВП за инфлацията ще бъде по-висок от заложения”, прогнозира Костов.

За него идва времето на разумните дебати и “независимо, че бюджетът е напрегнат, положението не е толкова зле, колкото ни се описва”.

Какво още казаха икономистите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад