Красимир Коцев: С хакерската атака от почивните дни по-скоро се търси медийно внимание

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

DDoS атаката претоварва ресурсите на мрежата или съответно на устройството, което таргетира, вследствие на което неговите легитимни потребители не могат да го използват. Това е и целта на хакерската атака, насочена към някои институции и сайтове у нас, извършена в почивните дни и идваща от Русия, обясни в "Денят започва" експертът по киберсигурност Красимир Коцев.

Определи атаката като не толкова страшна, когато е насочена към информационни сайтове, които са били компрометирани в случая. Тя не води до изтичане на данни. Може единствено да предотврати възможността на легитимните потребители да достъпват уебсайта.  

Коцев отбеляза, че атака е добре направена, тъй като изисква сериозна координация на екипа, който стои зад реализацията й. Тя таргетира няколко институции едновременно. Не е целяла да навреди сериозно на някоя от тези институции или да саботира работата на държавата. По думите му с тази атака се търси медийно внимание.

Подчерта, че в последните години се наблюдава много сериозна инициатива от страна на институциите да се защитят. Започнаха да проверяват системите си за сигурност и да изграждат т.нар. програми за реакция при инцидент, започнаха да обучават служителите си. Коцев допълни, че това е в резултат на събитията, които се случиха преди години с пробив в сигурността.

Коцев каза още, че идеята на киберсигурността не е да защити една компания или организация, така че тя да не може да бъде компрометирана. Идеята е да го направи максимално трудно.

Бизнесът в България е по-добре защитен. В институциите все повече се изграждат резервни копия и се наблюдават доста позитивни трендове по отношение защитата на данните. Призна, че винаги има риск, но е необходим доста сериозен финансов стимул, за да се пробие една институция, ако е добре защитена.

Какво още каза той - вижте във видеото.

Последни броеве

За финансите на държавата и затягането на коланите 05:55, 20.03.2023 Очакванията за бюджетния дефицит - ще се стигне ли до заеми от МВФ? 05:55, 17.03.2023 Защо се налага промяна в данъчната политика и орязване на разходи от бюджета? 05:55, 16.03.2023 От мандрата до магазина – може ли да се намалят цените на млечните продукти 05:55, 15.03.2023 За безопасността по пътищата и ефективни ли са мерките на държавата срещу нарушителите 05:55, 14.03.2023 Застрашено ли е предоговарянето на Плана за възстановяване и каква ще е съдбата на централите в Маришкия басейн? 05:55, 13.03.2023 Нови мерки за решаване на финансовите проблеми в здравеопазването 05:55, 10.03.2023 След катастрофатата край Лесново – как се обезопасяват полетите с леки самолети? 05:55, 09.03.2023 Как държавата ще се справи със спекулата на пазара и може ли да се противодейства на високите цени на храните? 05:55, 08.03.2023
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад