Траки в Троя след епичната война

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Траки от Родопите са се заселили в Троя, веднага след митичната война описана от Омир. Това показват археологическите изследвания на известния за нашата наука 7-ми слой на легендарния град. Вероятно става дума за голяма група преселници, които са търсили нови източници в една променяща икономика в късната бронзова епоха. Какви са били  връзките на траките с Троя и какво казва Омир за тях – репортаж на Мария Чернева и операторката Анна Андреева от поредицата "Новини от миналото".

Когато първите проучватели на Троя открили следите им, били крайно озадачени. И дълго време въпросът кои са тези хора била една от най-големите загадки за изследователите.

Основите на тези къщи се намират в един от най-важните слоеве за нас. Слой 7Б2. Тук археолозите в началото са открили не виждана до тогава керамика, наричат я букел керамика По късно се оказва, че тя е тракийска, а хората живели тук са траки от Родопите

Проф. Рустем Аслам: В началото за нас големият въпрос беше какво се случва веднага след Троянската война... Тук този е именно от това време – в цитаделата, до крепостната стена и западната порта. При строежа на тези къщи, които са много малки, строени набързо и некачествено е използвана техника, която е характерна за някои райони на Балканите. Къщите са построени в цитаделата, което означава, че тя вече не е била важна за защитата на града.

Освен техниката на строителство, по-късно учените намират и съвсем очевидни сходства с тракийската керамика от Родопите. И вече със сигурност могат да твърдят, че Троя е обитавана близо век от тракийци.

Проф. Рустем Аслан: Траките изглежда са търсили нови места да се заселят, намираме техните следи на галиполския полуостров и в западна Анатолия.

Наши изследователи пък решават да стигнат по-далеч в опит да разберат от къде точно идват траките. И изследват състава на керамиката от Троя и Родопите.

Проф. Диана Гергова: Именно на букел керамиката и на други форми, които се появяват и в Троя за да се отговори и на този въпрос тази керамика действително ли е внесена, или е произвеждана на място. И анализите показват, че всъщност тази керамика не е произвеждана в Троя. А извън Троя. Т.е. тя е произвеждана на Балканите и е донесена заедно с това тракийско население.

Връзките на тракийците с Троя може да се открият и в епичния разказ на Омир и заедно с археологията, дават по-сигурна представа за древния народ.

Проф. Диана Гергова: Когато в Илиада се говори, че има 11 кораба, които са пристигнали там изпратени от Резус, това означава, че на тези кораби трябва да има и много други неща, и съдове които са характерни за тяхната култура и които могат да се пренесат дори като дар.

Учените най-често цитират Херодот, който казва че бригите се преселват в Мала Азия и тогава се наричат фриги. И те наистина са едни от съюзниците на Троя. Но Омир също дава изключително интересни указания, от които излиза, че контактите между троянските и тракийските владетели от тази епоха са били на  високо ниво.

Проф. Диана Гергова: Самият цар Приам е бил при траките, за да търси съюзници и е дарен с чаша. В същото време една от неговите съпруги е от един град който е от долината на Струма.

От Илиада се цитира най-често описание на  цар Резус - легендарен тракийски владетел на едоните, обитавали двата бряга на река Струма. В легендата предадена от Омир се говори са чудните му бели коне, златна колесница и дивно въоръжение, което не е за съмъртен .

Проф. Диана Гергова: Знаем също така, че Резус от долината на Струма е също  от страната на троянците и че неговия пълководец Ифедамантес носи война и води 12 кораба пред Троя в подкрепа на Троянците. Има още едно друго интересно сведение че Отрией който даже се предполага, че е от земите северно от Хемус искал да се ожени за дъщерята на Приам Касандра

Описаната от Омир троянска война по същество е битка за контрол на прохода. На Дарданелите.

Проф. Рустем Аслан: Троя е контролирала Дарданелите. Ако контролираш Дарданелите, ти контролираш и Черно море и древните търговски маршрути. Просто през бронзовата епоха, заради силните ветрове и подводни течения, корабите са минавали винаги през Троя. И Троя използва тази геополитическа позиция и става богат град

 Краят на бронзовата епоха е времето на цялостно преустройство на икономиките на всички древни общества и търсене на нови суровини и източници на железни руди

Проф. Рустем Аслан: Някъде около 1150 или след близо 80 години следите им бавно изчезват. Ние не знаем какво се е случило с тях след това. Изглежда като че ли балканските народи са дошли заедно, смесили са се постепенно с троянците, с троянската култура.

Поф. Диана Гергова: И е установено, че в този пласт 7Б2, всъщност тогава настъпва едно преустройство на селищната система, появява се нов тип жилища с много помещения, уличките пък стават по-тесни

Проф. Рустем Аслан: Имало е няколко унищожителни земетресения през късната бронзова епоха. Един от трусовете е 1300 години преди Христа . Хората са възстановили града и са го заселили наново. И това което тук може да се види в Троя 6 е че са строили с голяма мисъл да са устойчиви на земетресения.

И съкровището, намерено от Шлиман, не е на цар Приам, както е смятал той. Оказва се че с стремежа си да са открие Омировата Троя, Шлиман е подминал нейният пласт. И златото е на друг владетел.

Шлиман открива съкровището си точно там. Проблемът е, че не е работил по правилата на археологическата наука и не е могъл да датира точно времето на това съкровище.  

Цялото съкровище е изнесено още от Шлиман и сега се намира в музея на Пушкин в Москва. Лувъра и британския музей не са поискали да го откупят, защото датирането и произхода му са спорни. В музея в Турция са останали само накитите, които работниците са успели да откраднат и да приберат незабелязано в джобовете си.   

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад