Има ли риск от замърсяване на въздуха в Русе заради пожара на сметището

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди две нощи възниква пожар в регионалното депо за отпадъци в Русе. Потушаването му са включиха както силите на Пожарна безопасност и защита на населението, така и техниката на дружеството, което стопаниства сметището.

"Пожарът не е потушен напълно. Продължава потушаването, запръстяването. При нас първоначалната информация е подадена в 00:47 часа. Изпратени са два екипа на Пожарна безопасност, от фирмата също започват да гасят с техни сили и средства. Вчера работиха 7 камиона, като основното беше запръстяване - основно при този вид пожари, 2 фадроми, 2 булдозера до 19:30, днес продължават", каза в "Денят започва" Георги Игнатов – директор на Дирекция "Обществен ред и сигурност" в Община Русе.

Пожарът е започнал като малко огнище, но заради вятъра се е разраснал, допълни той.

"Аз съм абсолятно убеден, че това е самозапалване - метанът е избил, вятърът го е раздухал, имало е може би тлеене, но вятърът е помогнал да стане по-бързо", коментира Петър Димитров – ръководител на депо за отпадъци.

От РИОСВ-Русе съобщиха, че не е имало притеснения в жителите на града за обгазяване.

"Хубавото е, че вятърът беше западен и димните газове се насочваха извън града", обясни инж. Христо Милков - началник отдел в РИОСВ-Русе, и допълни, че данните за качеството на въздуха от изминалия ден не отчитат нарушения.

Още подробности вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад