Зам.-министър Деян Стратев: Исканията на протестиращите фермери не са обективни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Исканията на протестиращите фермери не са обективни. Това заяви в студиото на "Денят започва" заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев. Tой посочи, че проблемите в сектора не са от днес, а от десетилетия назад във времето.

"Част от претенциите са да получат в пълен размер "украинската помощ". Това в момента няма как да стане, защото миналата година те са я получили за цяла година, а сега ние имаме законодателна рамка само за 6 месеца. Ние нямаме право да разплащаме "украинска помощ" след 30 юни", обясни той.

Деян Стратев подчерта, че първи с тях се свързвали от БАК.

"Част от земеделските производители казаха, че са обидени за това, че не сме ги потърсили и тях. Но ние направихме всъщност срещата с БАК, защото те ни потърсиха. След това дойде и финансовата претенция на Асоциацията на зърнопроизводителите. Така се акумулира една голяма сума около 700-800 милиона, която ние в момента няма откъде да извадим", категоричен беше заместник-министърът.

По думите му чрез преструктуриране на бюджета на Министерството на земеделието в момента може да се осигурят 150 млн. лева, които могат да отидат към направлението за "украинска помощ".

"Сумата наистина трябва да бъде редуцирана. Това е наистина обективният показател, с който ние трябва да се съобразим. Затова ние преструктурирахме нашите разходи за 150 млн., които ще отидат за сектора с изключение на зърнопроизводството", уточни Стратев.

Според него данните на НСИ сочат, че печалбите в сектора от 2018 година растат, което е дало повод да се поискат данъчните декларации на земеделските производители, за да види имат ли загуби.

На въпрос за исканите законодателни мерки Деян Стратев заяви, че вече са заложени в законодателната програма.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад