След поредната тежка катастрофа в София: Нужни ли са по-строги мерки срещу рецидивистите на пътя

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трудно е да се каже дали последните мерки срещу нарушителите на пътя дават резултат, защото по закон последваща оценка за въздействието на конкретна мярка се прави пет години след нейното приемане. Не е изминала и една година от приемането на мярката с отнемането на автомобилите, но въпреки това официалната статистика на МВР показва, че няма трайна промяна надолу на пътно-транспортните произшествия с пострадали. Това каза в студиото на "Денят започва" адвокат Силвия Петкова в коментар на последните инциденти на пътя с пияни и дрогирани шофьори.

"Наказателното производство върви относително бавно и за да се натрупа достатъчен брой наказателни производства, в които да се осъществят такива отнемания, и да се стигне до генералната превенция ще отнеме много повече време от половин година", подчерта тя.

Според Тенчо Тенев - съветник на правителството по пътна безопасност, "ако се засили работата в съдилищата, прокуратурата да създаде условия да минават като бързо производство, кратките срокове на осъдителни присъди ще стреснат много от хулиганите на пътя".

"Има много голям ефект от направената промяна в закона, защото намаляват случаите на употреба на алкохол над 1.2 и употреба на наркотици. Не намаляха ПТП-та, но поне намаляха тези, които се качват на автомобил пияни и дрогирани. За съжаление, и корупцията не намалява, там трябват много по-сериозни мерки", заяви той.

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад