Инсулинът отново липсва от аптечната мрежа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За пореден път болните от диабет са изправени пред трудности с намирането на медикаменти. Инсулинът в аптечната мрежа отново е трудно откриваем, въпреки забраната за износ на такъв тип лекарства, която влезе в сила през 2023 година. 

"Доколкото знам, министерската заповед от 2023 година е актуална към днешна дата, което прави необяснима липсата на инсулин по аптеките. От репортажите през последните дни стана ясно, че инсулин по складовете има, а в аптеките е в ограничени количества или липса", каза в "Денят започва" председателят на Асоциация "Диабет" Мая Викторова.

За нея е важно "да се търсят трайни решения на проблема със снабдяването с инсулин и други животоподдържащи лекарства - трябва да има ясен път на тези лекарства от доставката, до складовете и разпространяването в аптечната мрежа".

Викторова подчерта, че инсулинът се изписва с електронни рецепти на база на електронни протоколи, които се съхраняват като информация в НЗОК, тоест има информация за необходимото количество за всеки един пациентите и за общото количество, което трябва да бъде внесено и съхранено.

"Инсулинът няма как да бъде спестен, защото се изписва със строга дозировка. Ако пациентът трябва да го получи на първо число, но обиколи няколко аптеки и не успее, трябва да взима назаем, за да спаси положението, но губи дни", добави тя.

Какво още каза председателят на Асоциация "Диабет" вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад