Светият синод отмени избора за Сливенски митрополит - има ли опасност от разкол?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Касираните избори за Сливенски митрополит от Светия синод и отнемане на правото в избора да вземат участие свещеници и миряни доведе до протест пред сградата на митрополията в Сливен. 

Недоволните коментираха, че са обидени от определението "народна тълпа" и че лишаването от изборни права е против законите на Църквата, защото от 150 години в Сливенска митрополия се гласува по този начин. Според тях има големи интереси кой ще е Сливенски митрополит, а според защитаващите позицията на Светия синод, решението е оправдано и по този начин изчиства от църквата хора, които са заемали позиции в Държавна сигурност. 

"Ние сме тук, защото мислим, че Светият синод несправедливо касира изборите", заяви в "Денят започва" отец Иван Георгиев и допълни: "Решили са, че има нещо неправилно, ама то не е от тези, които спазват правилата, а е от тези, които са ги предпоставили."

"Нашето право на избор, както беше досега, е нарушено", заяви отец Павел Георгиев.

Според отец Евгений Янакиев, който е подал жалбата с искане за касиране на избора, е имало сговор.

"Това явно се показа във второто гласуване, че от първия път успяха да изберат епископ Михаил - това явно беше техният избор. При първия тур гласуваха напосоки - и за епископ Мхаил, и за епископ Пахомий, и за други", обясни той.

По думите му има "дълга ръка" в Сливенската митрополия.

"Дългата ръка" е много дълга - тя е около 40-50 години в нашата епархия и тази епархия е на бившия секретар Вълкан Вълканов. Вчера размята един фалшив документ, който сам си го е написал и си го е издал от Комисията по досиетата, която не издава такъв документ. Ако има "дълга ръка", тя е точно негова, защото преди години той обеща на епископ Йеротей да го направи митрополит след като дядо Ники почине", заяви отец Евгений Янакиев.

Той беше категоричен, че това, което се случва в Българската православна църква е разкол. 

Още вижте във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад