Искрен Арабаджиев: От 1 юли минималната пенсия става 467 лв.

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Най-голямото перо от тези 2 млрд., с които планираме да бъдат подпомогнати българските граждани и бизнес, е предвидено за подкрепа на пенсионерите. Това не трябва да се разглежда само като антикризисна и антиинфлационна мярка, тъй като предвиждаме няколко промени, които да подобрят пенсионната система, това каза в "Денят започва с Георги Любенов" председателят на Социалната комисия в НС, ПП, Искрен Арабаджиев.

Предвижда се повишаване на тавана на пенсиите от 1 юли на 2000 лв. и от 1 октомври на 3400 лв., така че все повече хора да получават действителния размер на пенсията си и да подобрим доверието в системата. Всеки един работещ трябва да знае, че от осигурителния му доход зависи и пенсията. "И сметката е горе-долу следната - 60% от това, на което се осигуряваш - такава ще ти е пенсията", поясни Арабаджиев.

Отбеляза, че от 1 юли се предвижда 10% увеличение на всички пенсии и 60 лева ковид добавка също влизат в пенсията.

"От 1 октомври поправяме една сериозна несправедливост от последните 15 години - ще намалим разликата между старите и новите пенсии с индивидуално преизчисление за всеки един пенсионер, като очакваме от 2 млн. пенсионери 720 000 да получат допълнително увеличение, с което средната пенсия ще се увеличи на около 720 лв., а ние я заварихме на 450 лв. преди две години със служебното правителство. От 1 юли минималната пенсия става 467 лв.", допълни още той.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад