Всичко е пари! За кризите, инфлацията, цените - експертните прогнози на Милен Керемедчиев, Владимир Сиркаров и Стоян Панчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За парите на държавата, за кризите, инфлацията, цените и сметките, за влизането в еврозоната разговаряхме в "Денят започва в "Денят започва с Георги Любенов" с икономистите Милен Керемедчиев, Владимир Сиркаров и Стоян Панчев.

Според икономиста Стоян Панчев инфлацията ще бъде в рамките на 10%, както е предвидена в актуализирания вариант на бюджета. Той дори прогнозира, че ако няма нови извънредни обстоятелства, във втората половина на годината инфлацията ще започне да намалява. И това се дължи на обстоятелството, че ще има т.нар. базов ефект и освен това ще започне затягане на паричната политика и в Европа. По-големият проблем, който вече се наблюдава и в Щатите, и в Европа е, че настъпва техническа рецесия, при която спадът на икономическия ръст започва да е проблем. На практика Франция е в рецесия, Италия се размина с много малко от рецесия, в САЩ спадът на икономиката е 1,5%.

По думите на бившия зам.-министър на икономиката Милен Керемедчиев прословутият План за възстановяване продължава да бъде имагинерен. Не са започва изплащането на средствата по него. Прекрояван многократно, този план изцяло не отговаря на днешната реалност и то на военната реалност. "Започваме да харчим пари от държавния бюджет, очаквайки тези пари да влязат, но те не влизат и според мен даже няма да влязат скоро", очерта той. Така че ще продължим с големите харчове от бюджета, без да имаме представа кога той ще започне да се пълни.

Икономистът Владимир Сиркаров посочи, че от гледна точка на инфлацията, "когато виждам правителства да казват колко са загрижени и че ще се борят срещу инфлацията е леко лицемерно, защото правителствата имат много сериозен позитив от инфлацията". От години се намираме в много сериозна дългова криза както на ниво публичен дълг, така и на ниво корпоративен дълг. При публичните дългове обаче нивата на дълг спрямо БВП се увеличават драстично. "Що се отнася до актуализацията на бюджета - виждаме как правителството - и нашето, но и в глобален план виждаме как се отпускат едни компенсации, актуализират се бюджети с цел битка срещу инфлацията, но това не е коректно, защото това е проинфлационна дейност", подчерта Сиркаров.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад