Ивайло Калфин: Думите на посланик Митрофанова са неприемливи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не е редно да има размяна на реплики между посланик и премиер. Има други начини за изразяване на различните мнения. Думите на посланик Митрофанова са неприемливи. Не съм сигурен, че реакцията на българската държава с отзоваването на нашия посланик беше адекватна, това заяви в "Денят започва" бившият министър на външните работи Ивайло Калфин.

Решение на Русия е дали ще отзове Елеонора Митрофанова.

Той допълни, че посланик Митрофанова се отнесе по неуважителен начин и към българското управление, и към премиера в частност. Формално един посланик е пратеник на държавния глава на една страна пред държавния глава на друга страна.

По повод Срещата на върха на Европейския съвет, на която се подготвя нов пакет от санкции срещу Русия, Калфин коментира, че е на мнение, че вече наложените трябва да проработят. Спирането на разплащанията на руските банки, блокирането на авоари на Руската централна банка в чужбина са много тежки мерки, които тепърва ще започнат да въздействат върху руската икономика. Санкциите искат време, за да дадат резултат.

Относно отражението на войната върху Европа, бившият външен министър подчерта, че след края на войната може да очакваме увеличена инфлация, намален икономически растеж и то в целия свят по простата причина, че Русия и Украйна изнасят 10-12% от енергийните ресурси и около 20% от храните, не малко торове за селското стопанство.

"Но това са факти, които не светът предизвика. Те бяха предизвикани с началото на войната. За съжаление ние всички трябва да плащаме за тази война", каза той.

Европа и НАТО не са били толкова единни от доста време по нито една тема, което е видно вчера и днес на Срещата на върха в Брюксел. "Европа пази себе си и ние също сме част от тази единна реакция", открои той. Допълни, че има солидарност, че Европа има възможност да помогне на страните членки. "По отношение на НАТО - руският президент възроди НАТО".

Той е категоричен, че сега е моментът да се обърне сериозно внимание на свързаните с военната индустрия предприятия у нас. "Очаквам разходите за отбрана у нас да се увеличат, защото сигурността отива на много по-високо място в момента".

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад