Проф. Веселина Вълканова: Законът за радиото и телевизията трябва да се промени, за да отговаря на новите реалности

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски” организира онлайн Кръгла маса на тема: Обществените медии в България – управление, програмни политики, финансиране и регулация.

Обществените медии в България се развиват в един динамичен социален контекст, в който се намесва и дигитализацията с новите платформи, социалните мрежи, сериозната конкуренция на големите радио- и телевизионни оператори.

В тази динамична и толкова сложна ситуация на преден план продължава да бъде общественият ангажимент. Обществените медии имат своите задачи, които обществото им е делегирало и те трябва да бъдат следвани неотклонно, заяви проф. д-р Веселина Вълканова, декан на ФЖМК.

Според думите й, въпреки всички предизвикателства на средата, проблемите с финансирането и регулацията, както и дефицитите в законодателството, на преден план винаги ще бъде обществената мисия и роля на обществената медия да се обръща към широк кръг хора, с различни интереси и да им предоставя търсената от тях разнообразна, политематична информация достъпно и видимо.

На въпрос как се гарантира независимостта на обществените медии, проф. Вълканова отговори: "Тук ролята на СЕМ е огромна".

"Аз се радвам, че нашата кръгла маса, която беше инициирана от академичния клуб за подпомагане на медиите в България, събра на една маса, макар и виртуална, както регулатора, така и генералните директори на БНТ и БНР, членовете на управителните тела на двете обществени медии, медийни експерти и законодатели. Тук ключовото е обединяването на всички усилия, за да можем да съдействаме за повишаване на професионалните стандарти", каза проф. Вълканова и допълни, че са налице тревожни данни за състоянието на медиите в България.

Независимото финансиране на двете обществени медии е фундаментално, но според нея основното е управлението. И най-балансирания модел за финансиране може да се компрометира, ако медиите не се управляват прозрачно.

"Нужна е синхронизация на нашето законодателство с европейските закони и директиви, свързани с деполитизирането на регулатора и на медиите", обясни проф. Вълканова.

Отчетност и прозрачност – това са ключовите думи при обществените медии, защото те оперират с обществен ресурс. Обществото трябва във всички случаи да е сигурно, че средствата, които са предоставени на операторите, се разходват в името на тези задачи, които обществото е дало на БНТ и БНР. Законът за радиото и телевизията трябва да се промени, за да отговаря на новите реалности, коментира тя.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад