Иван Демерджиев: Не виждам готовност да посрещнем нови бежански вълни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основният риск за България, свързан с конфликта с Близкия изток, е от нови бежански вълни. Този риск го отчитахме по време на служебните кабинети, отчиташе го ЕК, защото натискът напрекъснато нарастваше. Сега този конфликт има потенциалът да отприщи нови бежански вълни, за които трябва да сме готови да ги посрещнем. За съжаление, не виждам такава готовност. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Иван Демерджиев - бивш служебен вицепремиер и вътрешен министър.

Той заяви, че Европа е припознала България "като лидери в борбата на нелегалната миграция, като лидери в опазването на външните граници на Съюза", и уточни: 

"Ние (служебното правителство - б.р.) започнахме, създадохме основите, осигурихме допълнително финансиране, осигурихме допълнителни механизми за подкрепа от страна на ЕС. Имаше изключително усилия както от страна на служебното правителство, така и от страна на президента... Осигурихме допълнително финансиране, но през последните месеци то не беше вложено от редовния кабинет. Чувам, че ще се влага напролет, но това е твърде късно. Досега трябваше да се набележат стъпките и тези значителни по размер пари да бъдат използвани за опазването на границите ни."

Трябва да бъдат преценени рисковете за нашата национална сигурност, които генерира конфликтът между Израел и "Хамас", и да се реагира превантивно на тези рискове - не вижда обаче такава реакция, подчерта Демерджиев и припомни, че президентът свика среща по темата:

"Президентът упражни своите правомощия законосъобразно. За съжаление, министърът на вътрешните работи и главният секретар на се явиха на тази среща. В качеството си на главнокомандващ той има право да свика тази среща, избра професионалния формат и, според мен, този подход е правилен в навечерието на местни избори и политическите страсти заплашват да доминират над темите, които ни интересуват - сигурността на държавата. На тази среща за пореден път беше нарушен закона, което създава рискове за националната сигурност."

Демерджиев не изключи възможността близкоизточният конфликт и последиците от него да повлияят на членството ни в Шенген и отбеляза:

"В момента правителството прави сериозно отстъпление по темата "Шенген" и това ще рефлектира сериозно върху страната ни." 

Какво още каза бившият служебен вицепремиер и вътрешен министър вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад