Любослав Костов, КНСБ: Искаме 10% реален ръст на доходите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българите продължават да бъдат най-бедната нация в ЕС, а нарастването на доходи номинално не могат да догонят ръста на цените. В последната година и половина нашата инфлация беше с около 30% по-висока от средноевропейската и в момента стоките от малката потребителска кошница, които присъстват на трапезата ни, като стойност са на ниво близко до това в Германия, Франция, Испания. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

"Инфлацията е единственото наказание на цялото общество без никакво законово основание, тъй като всички го понасяме с изключение на финансовия министър, който в условията на висока инфлация събира повече приходи в хазната. Това се случи последните две години", добави той.

Докато приходите в бюджета номинално са нараствали, политиката по доходите е изоставала, което е отстъпление на държавата, според икономиста.

"Държавата отстъпи от своите функции в политиката по доходите в ключови сектори като здравеопазване, социални дейности, култура", подчерта Костов.

С много емпирични и научни изследвания през последната година беше доказано, че 2/3 от инфлацията у нас е привнесена отвън, а 1/3 е резултат от геополитически фактори и цените на световните пазари, заяви той и уточни:

"Инфлация на търсенето в България няма. Инфлацията в България в последно време е инфлация на предлагането."

По думите му КНСБ е променило отчасти исканията си, за да няма само компенсации на доходите заради инфлацията и "да се стои статично на едно място без движение към центъра, а да има реална ковергенция и кохезия".

"Искаме 10% реален ръст, което означава 15% номинален ръст, тъй като за следващата година прогнозираната инфлация е 5%, според БНБ и Министерво на финансите. Това е умерена стъпка напред", обясни Костов.

Какво още каза главният икономист на КНСБ вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад