Иван Шишков: Ще изгубим 90 млн. лв. заради злоупотреби във ВиК сектора

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България ще изгуби 90 милиона лева заради установени нередности във ВиК сектора, обяви на пресконферецния вчера регионалният министър Иван Шишков.

В "Денят започва с Георги Любенов" той обясни, че става дума за средства от оперативна програма в периода 2019-2020 г., когато е имало възможност да се подмени голяма част от водопроводната мрежа в страната. 14 ВиК дружества са участвали в този процес. Направена е проверка на 10 от тях и при всички са установени проблеми с възлаганията.

"Направен одит на европейските средства е установил нередности във всяко едно от проверените дружества. проверени са 21 договора, само 4 от тях нямат проблеми, 17 имат. Сумата, която ще ни бъде удържана, е 90 милиона".

Проблемът се състои в начина, по който са възлагани договорите - в търговете кандидатстват определен брой участници, отстраняват се всички и остава един, но се оказва, че и той има същите нередности като останалите, обясни Шишков.

Най-много нередности са установени във ВиК в Смолян, Кърджали, Стара Загора и Бургас. Регионалният министър даде пример с ВиК-Бургас и пречиствателното съоръжение към язовир "Ясна поляна", което е застрашено от срутване.

"Правителството осигури 23 милиона, съвсем скоро ще започне аварийната реконструкция на това съоръжение, но то нито е ремонтирано през последните 20-30 години, нито му е извършена профилактика,за да се знае како се случва. поведението и отношението на ВиК-Бургас има сериозни проблеми, това е едно от първите дружества, които вдигна цените".

По думите му през последните 8 месеца МРРБ и българският ВиК холдинг се отпиват да сменят управителя на дружеството в Бургас, но съдът ги възпрепятства. Иван Шишков ще сезира европейската прокуратура за установените нередности във водния сектор.

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад