Трудният танц между първите две политически сили - анализ на Цветанка Андреева, Кольо Колев и Христо Панчугов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Спряганите имена в проектокабинета на ПП-ДБ са тест за електората, поддръжниците и как ще се възприеме от различните парламентарни представители. Тества се дали силно обвързани политически лица могат да бъдат предложени в кабинет на малцинството. Това не е подадена ръка към ГЕРБ. Това каза в „Денят започва Георги Любенов“ политологът Цветанка Андреева.

"Това беше един ход по посока на неприличното предложение, което заявиха ПП-ДБ, че ще направят - че втората политическа сила ще направи правителство без участието на първата политическа сила. Това е нонсенс. То няма основание в политическата практика. Не мисля, че Борисов е кандисал. Колкото и да натискат, това е прекалено неприлично предложение“, смята Кольо Колев.

Според него ПП-ДБ се намират в цугцванг.

По думите на Христо Панчугов надеждата е, че ГЕРБ ще склонят и ще подкрепят правителство на малцинството.

"Проблемът с правителството на малцинството е, че то изисква гъвкава подкрепа, да създава плаващи мнозинства в името на някакви политики. От тази гледна точка въпросът не е дали ГЕРБ ще го подкрепи, а дали има хора в него, които са способни да правят това“, коментира той.

Панчугов посочи два подхода за действие на политиците, но според него нито един от двата не е на фокус. 

„Единият вариант е да направят нещо заедно. Вторият подход е да се каже, че не искат с никого, самодостатъчни са, имат план и ще го правят стъпка по стъпка. В момента се правят и двата варианта едновременно и не виждам как е възможно да сработи подобна стратегия", изясни той.

Вижте целия разговор във видеото. 
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад