Иван Топчийски: Набавяме липсващите количества газ от търговци, а не от посредници

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След прекратяването на доставките от "Газпром" купуваме газ от търговци. Това са компании, които оперират на пазара в България или около България и тяхната дейност е да купуват газ от Русия или втечнен газ и да го продават на пазара, това заяви в "Денят започва" председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски.

Поясни, че не е коректно да се говори за посредници, а за търговци и че липсващите количества са заменени. Трябваше да се справим със създалата се кризисна ситуация.

Уточни, че азерският газ, който се плаща не по договорна цена, е допълнителен. "Тези количества ги взимаме на цена, близка до тази на "Газпром", за да компенсираме липсата на газпромските доставки."

Топчийски заяви, че към последния отчетен период "Булгаргаз" е на печалба от 6 млн. и половина. Чисто оперативно дружеството стои добре. Факт е, че все още имаме проблеми със събираемостта, т.е. ликвидността на дружеството е под въпрос. Допълни, че има проблем с вземанията от "Топлофикация", което води до проблем с наличието на оборотни средства.

Топчийски се надява цената на газа за септември да бъде малко по-ниска цената, тъй като се забелязва успокоение през последната седмица. "За съжаление тенденцията няма да е в трайно намаление, тепърва ще има недостиг с идването на отоплителия сезон", каза той.

За 7-те танкера с втечнен газ каза, че офертата е приета под условие и крайната дата за финализиране на договора е 19 август. Не смята, че цената на американските компании е изгодна - тя е близка до пазарни цени.

"За нас приоритет номер е наличието на газ, цената наистина е важна, но остава на второстепенен план", каза Топчийски.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад