Пилотът Марио Бакалов: Нормализирането на полетите няма да е скоро, билетите ще стават все по-скъпи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нормализирането на полетите няма да е много скоро, а цените на билетите ще се повишават. това прогнозира в студиото на "Денят започва" пилотът Марио Бакалов.

"Вероятно чак към зимата ще има нормализация на ситуацията, защото чак тогава ще има достъточно назначен персонал. Не се знае и какво ще стане през есента, през зимата - ще има ли нови вълни, ще има ли нови варианти. За момента, това лято ситуацията ще остане такава, каквато е и чак догодина през следващото лято може да очакваме някакъв вид нормализация", каза Бакалов.

По думите му има няколко причини за хаоса с отменените полети. Една от основните е липсата на персонал - последните години много хора са се преориентирали в други индустрии. Някои доброволно са напуснали, други са били съкратени и много от тях не са се завърнали в авиацията.

"Дори персоналът да се върне, е нужно обучение. За повечето работещи на летищата са нужни т.нар. "проверки за сигурност". Това не става за днес за утре, а трае няколко месеца. Дори да имате хората не могат да започнат веднага работа. В комбинация с новите вълни на Омикрон, около 20% от хората не могат да дойдат на работа", каза Бакалов.

Прогнозите са му за по-скъпи билети заради скока на цените на енергията.

"Една трета от билета, който плащате за полет, е свързан директно или индиректно с енергийните цени. Те постоянно се покачват, а това означава, че и билетите ще стават все по-скъпи. Освен това много хора искат да летят, а няма достатъчно капацитет, това означава, че отново цените се покачват. Освен това работещите в авиацията и по летищата искат увеличение на заплатите след две години ниски приходи, намалено работно време и застрашаване от съкращения", каза той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад