Иво Христов: Трябва да имаме здрав разум да избегнем въвличането на България в тази война

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За нас, българите, чувството за суверенитет и здрав разум са силата, която може да ни спре да влезем през вратата към Трета световна война. Опасявам се обаче, че вратата към такава война не е просто открехната, а това е първият епизод от събития, които някой ден историците ще нарекат Трета световна война, това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" евродепутатът от БСП Иво Христов.

Той коментира, че събитията ескалират, икономическата война вече е глобална. Всички военни по света в невралгичните зони са в повишена готовност. По думите му има висок риск тези събития да ескалират до пълномащабна война.

Христов изрази опасения, че сегашното правителство е възможно да няма достатъчен усет за суверенитет.

"Виждаме трагедията на украинските бежанци, които пристигат у нас. Ние не желаем тази съдба. Трябва да окажем максимално хуманитарно съдействие на тези бедстващи хора и да имаме здрав разум да избегнем въвличането на България в тази война", отбеляза той.

Иво Христов посочи, че войната в Украйна е подготвяна целенасочено и Русия не е единственият виновник. Международният правов ред рухва окончателно с тази война.

"Тази война е първият трагичен епизод, но той може да прерасне в множество такива. Знаете, че Съединените щати се опасяват от това, че Китай може да пожелае да присъедини Тайван към своята територия. Байдън направи едно озадачаващо изказване, че Третата световна война няма да започне от Украйна. В този смисъл ни, българите, трябва да сме много бдителни към собствената си съдба. Ние нямаме териториални претенции към никого от съседите си, но сме една институционално и икономически слаба държава, която се намира на кръстопътя на ветровете и трябва да се обединим около идеята за суверенитет и да пазим територията и хората си", подчерта той.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад