Всички цени нагоре! За шока от войната и финансово-икономическите последствия - коментар на експертите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" икономистът и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов, бизнесменът, зам.-председател на БТПП Красимир Дачев и икономистът, съосновател на "ЕКИП" Стоян Панчев коментираха как ще се промени животът ни вследствие на войната в Украйна.

В момента сме в период на висока инфлация вследствие на паричната политика от 2020 година и на фискалната политика, която вкара едни напечатани пари в икономиката. Към това добавяме и последствията от военните дествия - санкциите, контрасанкциите и самосанкционирането. Очакваме висока инфлация. Прогнозата на БНБ за тази година е 7,5%. Върху това ще се сложи един допълнителен скок заради войната, коментира  Стоян Панчев.

По думите на Любомир Дацов в световен мащаб кризата не е подминала нито една икономика, войната идва като оправдание в тази ситуация и възможност всички да се възползват от нея поне в идеологически план. "Глупавите монетарни политики, които се водят в Европа, замаскираните монетарни мерки заради бюджетните политики на неспазване на дисциплина, емитиране на дългове в цял свят, уж под формата да подпомогнат бизнеса, доведоха до допълнителен натиск върху този процес". Прекалената намеса на държавата в процесите срещу кризата доведе до това, което се случва в момента, анализира той.

Според Красимир Дачев глупавите решения и в икономиката, и в политиката сега дават своя резултат, защото политиката е конентриран израз на икономиката. Напоследък обаче политиката започна да взима решения само от гледна точка на политиката, без да се интересува от икономиката. Влизаме в една идеална среда за стагфлация, категоричен е той.

Вижте разговора във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад