Как да се изчислява такса смет у нас?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как се определя такса такса смет у нас? Защо за имоти в села се плаща повече отколкото в града? В същото време контейнерите за смет в малките населени места се събират по-рядко от веднъж в седмицата.

 

Елизабет Ланге, жител на с. Кладница разказва: "В Швейцария съм живяла 17 години, съпругът ми е швейцарец и там ситуацията е съвсем различна. Там разделяме разделно, но има и смисъл. За боклук плащаме годишно около 500 лева. Един имот, който е зелена ливада в Драгичева, за него тази година плащаме 1000 лева такса смет."

Парадоксално, но за семейство Ланге излиза по-евтино да плащат такса смет в Швейцария, отколкото в Пернишка община. Макар да разделят времето и боклука си между двете. Защото в Швейцария таксата се определя на база реално изхвърлен боклук, а у нас - на базата на данъчната оценка на имота. Но в подобна ситуация можете да изпаднете и в други общини в България.

София Мирчева, собственик на Дом за възрастни хора споделя: "През 2014-та година аз купих от общината едно старо училище, сградата, заедно с имота. Направихме проект за реконструкция,   и в момента имаме една модерна сграда, нарправена по белгийски стандарт. За 2020-та година такса смет е 6200 лева, 21-ва година на същата оценка и данъчна основа таксата смет с 12-те промила става 9600."

Така Домът за стари хора на София задлъжнява към община Костенец с над 38 000 лв.

София разказва още: "Три години не бях плащала, бях дадена на частен съдебен изпълнител и миналата година през ноември без предупреждение той блокира сметките на дома. И ме остави без никакви възможности. Аз взех заем, който още изплащам и имам още 2 хиляди лева да изплатя."

 

Мариета Дакова, нач. отдел "Местни данъци и такси" Община Костенец, каза за БНТ, че няма начин такса смет да не се определя на база на неговата оценка.  Тя отбелязва, че този начин на изчисление е проверен и от Сметната палата и е абсолютно точен. Той е съобразен с българското законодателство.

 

Репортерът на БНТ Гергана Гайдарова разказва повече за този казус. Вижте във видеото гледните точки на хората, с които тя разговаря.

 

Акценти