Проф. Радостина Александрова: Поставянето на третата доза все още не е обсъждана в Европейската здравна организация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По-рядко се среща симптоматиката със загубата на вкус и мирис при Делта-варианта. Това заяви в "Денят започва" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ това, че във Великобритания с коронавирус се заразяват по-млади хора, се дължи на факта, че останалите са ваксинирани.

Според нея два са основните начини за борба с коронавируса - физическите мерки и ваксините, а при първи симптоми на кашлица и температура най-разумно е да потърсим лекарска помощ.

"Когато хората не се чувстват добре, трябва да ограничат контактите си - кашлица и температура, когато започнат болки в гърлото, трябва да светне червената лампичка. Стана ясно, че коронавирусът не се страхува нито от топло, нито от студено време. Делта-вариантът се разпространява 2 пъти по-бързо", сподели още проф. Александрова.

Тя уточни, че маските и физическата дистанция трябва да продължат да се спазват и призова да се ваксинираме."Ваксините са висока защита - понижават вероятността за сериозно протичане на болестта и смърт. Преболедувалите също е необходимо да си поставят ваксина. С третата доза целта е да се актуализира имунната памет, за да организмът да реагира адекватно при следваща среща с вируса", каза проф. Александрова.
 

"Всички ваксини понижават риска от усложнения от КОВИД и смърт. Поставянето на третата доза се обсъжда сериозно във Великобритания и Израел, но все още не е обсъждана в Европейската здравна организация", сподели  проф. Радостина Александрова.

Тя също така заяви, че ваксината срещу КОВИД може да се постави с всяка друга ваксина, дори и в един и същи ден.

 

Вижте целият разговор във видеото.