Как да се спасим от жегата в Русе

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Емилия Петранова хидрометеоролог в ИАППД в град Русе обясни, че Русе попада в зоната на умерено-континентален климат, който е характерен с много резки амплитуди между лятото и и зимата, с много горещи лета и зими, и затова е известен като една от най-горещите точки в България.


На 14 юли в Русе е било най-горещо през 2012 г. когато термометрите са отчели 38,2 градуса.


Метеорологът показа пред камерата на БНТ класическите уреди за измерване на температурата, като живачни термометри и барометри. Емилия Петранова поясни, че те са много по-точни от електронните такива.


"В момента температурата на въздуха в Русе е 22,9 градуса", отчете метеорологът. Влажността на въздуха е сравнително висока 89 %.


Русенци очевидно са свикнали с високите температури, показа анкета сред гражданите. Някои от тях предпочитат да не излизат навън, когато температурите са прекалено високи, други консумират повече вода. Децата пък се разхлаждат във фонтаните на града.

 

Антоанета Ябанозова председател на БЧК в Русе каза за БНТ, че всяка година организацията организира информационни кампании с цел превенция на тежки усложнения на хората след горещините. ОТ БЧК раздават вода, информационни материали с информация какви са рисковете в жегата и как да се предпазват хората.

Ябанозова отправи апел към възръстните хора да не излизат между 12 ч. и 16 ч., защото риска от топлинен удар е сериозен.


Тя посъветва при здравословни проблеми да се потърси медициинска помощ своевременно. "Да се пият много течности и да не се излиза навън в обедните часове", призова Антоанета Ябанозова председател на БЧК в Русе.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад