Конституционните казуси за съставяне на кабинет - анализ на проф. Киров и доц. Киселова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Резултатите от изборите предложиха почти паритет между първия и втория, раздробен парламент и трудно сглобяване на мнозинство. Какво следва според Конституцията попитахме конституционалистите доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, и проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право.

Доц. Киселова посочи, че трябва да изчакаме окончателното обявяване на резултатите от изборите, свикване на първото заседание на Народното събрание, регистрирането на парламентарните групи, да бъде излъчен кандидат, на когото да бъде връчен мандат и да започне процедурата. Едва тогава ще бъдем в хипотеза, в която има или няма възможност да се състави правителство и, разбира се, да бъдат насрочени президентските избори, защото те са определящи за развитието на процедурите след това.

Проф. Киров обясни, че изборите за президент и вицепрезидент се насрочват от Народното събрание, всички останали избори се насрочват от президента. "Президентът, който е в своя мандат може да се кандидатира за следващ мандат и тогава, когато той определя датата, тя може да не е политически неутрална и по тази причина това правомощие е предоставено на НС. Народното събрание трябва да определи тази дата, защото, ако не я определи и при още едни предсрочни парламентарни избори, може да стигнем до конституционна криза".

Вижте видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад