Следизборни сметки - анализ на Михаил Миков и Станимир Илчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Остри престрелки между Слави Трифонов и партиите на протеста по повод предложения от "Има такъв народ" състав на проектокабинет и начина, по който той беше обявен.

С нов Фейсбук пост лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отговори на острите реакции, че без консултации, разговори и дебати, е предложил кабинет. Той коментира и критиките, че предложеният за премиер и някои от министрите са известни политици от други управления, а кабинетът е реден извън неговата партия. Подкрепа беше отказана и от страна на БСП.

С двама бивши и опитни парламентаристи – Станимир Илчев и Михаил Миков, разговаряхме в "Денят започва" за разделителните линии в политиката.

По думите на бившия депутат от НДСВ Станимир Илчев нестандартният ход на Слави Трифонов да предложи състав на правителство може да доведе до нови нестандартни ситуации. Трудно е да се прогнозира дали това ще е серия от нестандартни ситуации или една финална нестандартна ситуация при откриването на парламента и на хоризонта да се появи необходимостта от нови избори.

"Нестандартно възникна тази партия, това движение, тази огромна обществена група, която гласува голямо доверие на Слави Трифонов. Самият той е нестандартно изграден човек, което не се отрича от никого - и от критиците, и от апологетите му, така че нестандартното сега става част от живота на българина и той трябва да намери и сила, и въображение да го преживее", коментира Илчев.

Според бившия лидер на БСП и бивш председател на НС Михаил Миков става въпрос за кризисни процеси в политиката, за политическа криза, която е криза на представителството. Претендентът на състави правителство иска да го състави с 10% от имащите право на глас в България и то по един начин, по който да подчини всички останали политически сили, представени в парламента.

В създалата се ситуация възниква простият въпрос кой е мнозинство в този парламент и как се постига мнозинство. "Мисля си, че пътят, по който тръгна Трифонов със съобщаване на някакъв състав на кабинет, не е пътят, по който се постига мнозинство. Остава последният въпрос - умишлено ли го прави, за да не постигне мнозинство или просто така е преценил, че трябва да бъде - нещо, което е абсолютно погрешно за политиката. Трифонов вече не може да критикува политиците от позицията на човек извън политиката", отбеляза Миков.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад