Как функционират пенсионерските клубове в Русе

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пенсионерските клубове в Русе отново отвориха врати. Заради страха от коронавируса обаче в тях се събират само по двама-трима души наведнъж. А възрастните хора преживяват трудно социалната изолация.

Преди пандемията в залите на центъра за социална интеграция и рехабилитация на фондация „Трета възраст” се събираха по 50 души на ден. Сега посещенията са по график, без групи. Ограничено е и времето за престой – не повече от 2 часа.

В Центъра идват индивидуално при определен специалист по определен график. Обаждаме им се предварително, за да не става струпване. След това се проветрява, дезинфекцира и след това влизат останалите хора, казва Ценка Димитрова, управител на Центъра за социална интеграция и рехабилитация.

Въпреки че се страхува да не се зарази, Иванка Георгиева идва в Центъра заради процедурите, които й правят рехабилитаторите.

Възрастните хора трудно преживяват социалната изолация, но се примиряват с наложените мерки.

Това за тях е изключително трудно, защото те са свикнали и имат нужда от общуване, защото иначе са самотни и стоят по домовете си, допълва Ценка Димитрова.

Почти всички възрастни хора желаят да се ваксинират. Някои вече са инжектирани с първата доза.

Ваксинирах се, за да бъда здрава. Аз винаги съм искала и никога не съм мислила, че няма да се ваксинирам. Само първа доза, на 5 май ще си поставя втора, каза Илияна Дончева.

Заради увеличената заболеваемост от ковид в Русенска област, се очаква пенсионерските клубове и центрове отново да затворят врати.

Има голяма вероятност да се въведат локални мерки. Притеснени сме от скока, с който влязохме в червената зона, каза Свилен Иванов, и.д. областен управител на Русе.

За последното денонощие заболелите в областта са 103, с 11 пъти повече от оздравелите.

Автор: Венета Николова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад