Планът за ваксиниране: между доставките, организацията и реакцията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Реакцията на част от държавите беше продиктувана от блокиране на една партида от страна на Австрия, тъй като те са установили, че в два случая се наблюдават тромбоемболични събития при ваксинирани лица. Това заяви в "Денят започва" директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов като коментар за блокирането на партидите ваксини на "Астра Зенека".

Европейската агенция по лекарствата в момента заседава, тъй като Комитетът за лекарствена безопасност има среща, по време на която се анализира цялата налична информация по този казус и становището на Европейската агенция по лекарствата като регулатор е, че на този етап няма доказателства за причинно-следствена връзка и затова не препоръчват държавите да блокират партидите на "Астра Зенека", отбеляза той.

Част от държавите обаче преценяват, че като временна мярка искат да извършат такова блокиране. България не е сред тях, тъй като проучването проведено у нас показва, че няма основание на този етап да се предприемат такива действия, каза Богдан Кирилов.

Малко над 800 са случаите на нежелани реакции след ваксините у нас, отбеляза Кирилов.

Европейската агенция по лекарства вече съобщи, че държавите от Европейския съюз могат да продължат да използват ваксината на "Астра Зенека", докато тече проверката на случаи на тромбози и емболия.

Богдан Кирилов каза още, че след разследване не е доказана връзка с ваксините при споменатия вчера случай на починал пациент.

Изключително големият брой участници в клинични изпитвания дават основание Европейската агенция по лекарствата да препоръча за разрешаване за употреба всички четири до момента разрешени за употреба ваксини, каза изпълнителният директор на Агенция по лекарствата.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад