Затягане на мерките в Карлово и областта

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Карлово и Сопот има ръст на заболелите от Ковид-19. Ситуацията там е най-сериозна от област Пловдив, това бе съобщено на Областния кризисен щаб от началника на РЗИ Пловдив. Днес се очаква да има затягане на мерките в Карловско.

В района на Карлово ще пристигнат мобилни екипи, които да започнат ваксиниране на хората, които са трудноподвижни и не могат да отидат до общопрактикуващите лекари.

Зам.-кметът на община Карлово Антон Минев заяви, че има повишаване на заболеваемостта в общините Карлово и Сопот. По тази причина в многопрофилната болница в Карлово е увеличен капацитетът на ковид отделението от 40 на 47 и то вече е пълно. В момента няма свободни легла.

В момента се отчита, че заболелите и преминалите през ковид кабинет в началото на март са толкова, колкото са били през февруари и много повече от януари, посочи той.

Антон Минев каза, че днес в 9:30 ще бъде свикан Общинският кризисен щаб и ще бъде разгледано предложение за затягане на мерките, свързани с масови мероприятия на територията на общината. Ще бъде предложено те да бъдат отменени. Той предположи, че ще се вземе решение за носене на маски на открито. От понеделник училищата ще бъдат посещавани само от учениците от първи до четвърти клас. Що се отнася до детските градини - днес ще се прецени дали те ще работят.

Мобилният екип, който пристига днес, ще осъществи ваксинация на територията на едно от промишлените предприятия в града, след това и в две населени места на територията на общината - Ганово и Христо Даново. Този екип ще ваксинира трудноподвижни хора и такива, които нямат общопрактикуващ лекар, посочи той.

Управителят на Медицинския център I д-р Атанас Юнаков съобщи, че имунизацията на територията на общините Карлово и Сопот е започнала на 11 февруари, като до този момент са направени 500 имунизации и реимунизации. Той заяви, че жителите на общината са 60 000 души, и ако 10% от тях желаят да бъдат имунизирани - това са 12 000 души, които няма как да бъдат обслужени от двамата лекари и две от общо четирите сестри. По думите му ваксините са достатъчно. Има проблем с това, че хората не са уведомени, че те са само на "Астра Зенека".

Репортер: Станислава Христозова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад