Как повишаването на цената на тока се отразява на мандрата за мляко в село Горан

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Въпреки обявените компенсации за тока на бизнеса, производителите продължават да изпитват огромни затруднения с плащането на месечните си сметки за ток.

Мандрата в ловешкото село Горан е средно голяма. Започнали са преди около 30 години, като са преработвали 15 тона мляко на ден. Сега това количество е 10 тона, като произвеждат цялата гама млечни продукти.

Млякото идва от собствена ферма с около 100 крави.Създават я през 2015 година като специално внасят крави от породата Холщайн от Германия. От три месеца осезаемо усещат по-високите цени на тока.

За последния месец сиренето и кашкавала са поскъпнали с по 1 лев. За да пестят ток, събират млякото и работят само по 2-3 дни в седмицата.Така намаляват консумацията на ток, но едновременно с това и заплащането на работниците в мандрата. Поскъпването на горивата също се отразява и на работата във фермата.

Мандрата работи с банкови кредити, с които компенсира това поскъпването, но главната задача на новото правителство е да започне решаване на проблема с по-скъпия ток, смята Владислав Матев.

В мандрата още през декември са получили компенсациите за по-скъпия ток, които правителството отпусна в края на миналата година. На всеки един мегаватчас сметките за ток за последните четири месеца на 2021 година са намалени със 110 лв. С интерес тук следят дали ще има развитие искането на бизнеса у нас за компенсиране 75% от консумирания борсов ток.

На изпроводяк стопаните от мандрата в село Горан споделиха, че вече, макар и неофициално, са разговаряли и са се оплакали от скъпия ток на министри от кабинета на Кирил Петков. Получили са отговор, че трябва да издържат до април, когато се очаква проблемът да бъде решен.

От мандрата в Горан обаче са категорични, че едва ли ще издържат и до февруари.

Вижте повече в репортажа.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад