Светослав Делчев, Булгаргаз: Получаваме максимално възможното количество азерски газ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България получава максимално възможното количество азерски газ от точката, от която се снабдява към момента. Това заяви в "Говори сега" Светослав Делчев, независим член на съвета на директорите на „Булгаргаз“.

Той опроверга обвиненията, че "Булгаргаз" не е заявил максимално възможните количества синьо гориво от Азербайджан.

Делчев обясни, че заради липсата на връзка с Гърция, страната ни няма как да получи повече от една трета от договореното, защото това е възможното количество газ, което можем да получим от точката, през която се снабдяваме в момента.

Заради закъснялото изграждане на газопровода до Гърция България търпи негативи, изтъкна Делчев.

Страната ни продължава да купува азерски газ на договорените цени, но азерският доставчик не поема никакъв ангажимент към тези доставки, защото България няма как да ги получи през договорената точка - несъществуващата все още газова връзка с Гърция.

"Тоест - може да ги получим, може и да не ги получим", поясни Делчев.

В ефира на "Говори сега" Светослав Делчев изтъкна, че подозира конкретен икономически интерес зад атаките срещу дружеството от последните седмици.

По-рано днес съветът на директорите на "Булгаргаз" излезе с позиция срещу "безпрецедентната и непочиваща на факти атака и дезинформационна кампания, които създават съмнения за злонамереност и обслужване на икономически интереси извън тези на държавата, битовите потребители на природен газ и българската индустрия".

"Познавам лично премиера Кирил Петков и съм убеден, че той няма да попадне в капана, който в момента му готви въпросният частен интерес.", каза Делчев.

Делчев изтъкна, че очаква нова атака срещу "Булгаргаз" на тема защо дружеството не е спряло газа на "Топлофикация - София". По думите му вече има такива запитвания.

Светослав Делчев изтъкна, че "Булгаргаз" няма как да спре синьото гориво на "Топлофикация - София", защото освен че по този начин ще ощети над милион софиянци, ако спре газа на "Топлофикация - София", би трябвало да спре подаването на синьо гориво и към РВД, Летище - София и съседен завод за стъкло.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад