Кой стои зад напрежението в Казахстан - анализ на Валери Тодоров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Избухналото напрежение в Казахстан е следствие на хибриден процес, част от който са и разширяващите се противоречия между бившия президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев и настоящия Касим-Жомарт Токаев.

Това заяви в "Говори сега" журналистът Валери Тодоров, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва.

Според него спонтанно възникналите протести са прекалено добре организирани. Това е позволило на протестиращите за отрицателно време да овладеят ключови позиции като старата резиденция, летища и места, от където могат да се снабдят с оръжие.

В същото време по данни на властите в Казахстан около 1000 добре подготвени бойци ислямисти са влезли в страната от Киргистан и Узбекистан и са се присъединили към протестиращите.

Валери Тодоров изтъкна, че Казахстан е страна с младо население и с много голяма безработица - над 20%. Тези фактори създават големи маси от млади и бедни хора, които лесно се поддават на манипулации.

Той допълни, че Казахстан е на девето място в света по залежи на невъзобновяеми източници, на първо място по износ на природен уран и на второ място в света по добив на биткойни.

В страната обаче съществува огромно социално разслоение – има много бедни хора и много богати. Минималната работна заплата е около 100 долара, а средната – около 600 долара.

Според Валери Тодоров голяма част от исканията на протестиращите са неосъществими, защото не отговарят на икономическите прогнози за района.

Относно навлизането в страната на миротворчески сили от Русия, Валери Тодоров смята, че по този начин Москва си връща контрола над тази държава, с която има огромна граница, а и в нея живее голяма руска диаспора.

По думите му се задават структурни промени в сигурността в целия регион на Средна Азия и случващото се в Казахстан не е единственият симптом за това.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад